Hírek, érdekességek

Finoman és ropogsan, egyenesen a szegedi kemencéből!

Élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta?

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nem ehet kenyeret, zsemlét, tésztát, süteményt, kekszet. Nem használhatok búzalisztet a főzéshez? A dolog nem ilyen egyszerű. A lisztérzékenyek számára a rendszeresen nagyon kis mennyiségben fogyasztott glutén is rendkívül káros lehet. A nem elég „szigorú” diéta fokozza a társult betegségek (cukorbetegség, daganatos megbetegedések, pajzsmirigyproblémák, csontritkulás, terméketlenség stb.) kialakulásának gyakoriságát. A Favorit Pékség a lisztérzékenységgel kűzdők életét gluténmentes termékekkel könnyítheti meg.

Az alapanyagok szempontjából egyszerű a helyzet: a búza, árpa, rozs, zab, és ezek változatai (tönköly, durum, tritikálé stb.) kivételével minden alapanyag használható a gluténmentes diétában. Zöldségek, gyümölcsök, gluténmentes gabonafélék és magvak, húsok, tej, tojás, méz stb.

A kérdés csak az, mit történik ezekkel az alapanyagokkal. A fogyasztásra kész étel ugyanis csak akkor tekinthető gluténmentesnek, ha kizárólag gluténmentes alapanyagokból készült, betakarítása, szállítása, tárolása, feldolgozása, csomagolása, értékesítése és tálalása során sem szennyeződhetett gluténnal.

Lisztérzékeny szemmel nézve alapvetően három csoportra oszthatjuk az élelmiszereket:

A teljes cikk elolvasása.