Hírek, érdekességek és akciók Szeged, Röszke, Domaszék és Deszk településen található mintaboltjainkból

Finoman és ropogsan, egyenesen a szegedi kemencéből!

Mi a palelolit táplálkozás?

A Favorit Pékség paleolit termékekkel is foglalkozik. Az alábbiakban az antalvali.com paleolit táplálkozással kapcsolatos összefoglójából szemezgettünk.

A paleolit diétát a 70-es években agyalta ki az amerikai Mr. Voegtlin gastroenterologus, és azóta számos szerző használta fel gondolatait tucatnyi könyv formájában. Alkalmazható fogyókúraként – ekkor a legbiztosabb a siker (mármint a szerző anyagi sikere) –, sport-diétaként, de gyakorlatilag bárki számára megfelelő, akinek derengeni kezd, hogy valami nem stimmel mai táplálékunkkal.

A hazai változat szerzője, Szendi Gábor pszichológus így foglalja össze művét:

„ha összehasonlítjuk a ma paleolit körülmények közt élő természeti népeket a nyugati emberrel, szembeötlő, hogy a természeti népeknél ismeretlen az összes civilizációs betegség. Ennek okát abban látjuk, hogy ők azt eszik, amihez évmilliókig alkalmazkodott a szervezetük, mi meg valami merőben mást. … A ma élő, tradicionálisan táplálkozó természeti népekről ugyancsak elmondható, hogy náluk ismeretlen a szív és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, ritka a rák, és alig fordul elő autoimmun betegség. Amint egy természeti nép elkezd áttérni a nyugati étrendre, katasztrofálissá válik az egészségi állapota.”

Mennyire igaza van. Tulajdonképpen elégedetten hátradőlök, hogy lám, nem csak én papolom ezeket a gondolatokat. Ám ekkor szemem megakad a következőkön: „A gabonafélék, a burgonya, a kukorica, a cukor, a fruktóz többek közt azért problematikus, mert az evolúció valóban nem készített fel minket ekkora szénhidrátterhelésre.”

Összefoglalva a paleolit diéta tanácsait: Mivel az emberiség mindössze 10 ezer évvel ezelőtt ismerte meg a gabonát, ezért az emberi szervezet számára ez egy idegen élelmiszer. Kvázi mai betegségeink oka a gabona és a tejfogyasztásban keresendő (merthogy a paleolit ember a tehéntejet sem ismerte), ezért ezeket az élelmiszereket messze kerülnünk kell. Együnk jó sok húst (soványat), halat, zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat és akkor elkerüljük a civilizációs betegségeket.