Hírek, érdekességek és akciók Szeged, Röszke, Domaszék és Deszk településen található mintaboltjainkból

Finoman és ropogsan, egyenesen a szegedi kemencéből!

A fűszerkömény egészséges

Tudta, hogy a fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást és ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat? Tudta, hogy szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze? Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre? Végezetül karvontartalmának köszönhetően a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van?

A kömény illóolajában kuminaldehid található. Bebizonyosodott, hogy a kuminaldehid, kis molekulaként, gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségekben játszik szerepet, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia.

Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük.

Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga.

Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.

A Favorit Pékség is előszeretettel használja péktermékeinek ízesítésére.

Köménymagvas termékeink